Probléma
- Akinek már van emésztési problémája (és vele együtt más is).
- Akinek ezután lesz emésztési problémája, ha meg nem előzi.
„Annyira
vagyunk egészségesek,
mint
amennyire az emésztőrendszerünk az.”
A belek szabályos működése az egészségünk záloga. Sok ember nem figyel
az emésztőrendszer zavaraira. Megzavart bélrendszer - megzavart egészség! Már Hippokratész
szerint is a „gonosz” a belekben lakozik. Immunrendszerünket nemcsak
nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2
kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a
vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!)
kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan
fontos, mint a saját sejtjeinké. A vékonybelekben élő baktériumoknak
létfontosságú feladatuk van: lebontják a cellulózt, nélkülözhetetlen
vitaminokat termelnek, és folyamatos edzésben tartják az immunrendszerünket,
ezért olyan fontos, hogy folyamatosan fogyasszunk pl. jó minőségű joghurtot,
mellyel pótolhatjuk a létfontosságú bélbaktériumokat a bélrendszerbe! A
bélflóra képezi annak a védőpajzsnak az alapját, melynek segítségével a
szervezet képes felvenni a harcot a minket megtámadó külső kórokozókkal
szemben.
„Az ember gyomor-bélrendszerében
több mikroorganizmus él,
mint ahány ember él vagy valaha is
élt a Földön. Az életmódunk miatt a szervezetünkből kipusztult baktériumokat
kívülről kell pótolnunk.”
A joghurt története
Gyanítjuk, hogy joghurtot már azóta fogyaszt az
emberiség, amióta tejet is – úgy közel hat-hétezer éve. A tejből – hűtőszekrény
híján – spontán alakultak ki a savanyú tejtermékek. A joghurt szó török
eredetű, a savanyú tejtermékeket yogurutnak
hívták. A törökök anno rengeteg joghurtot fogyasztottak – manapság is kedvelik
–, és már a hódító hadjáratok idején biztosan ismerték az egészségre
gyakorolt több tucatnyi jótékony hatását is.
A
20. század elején egy orosz biológus, Ilja Mecsnyikov kutatásai – amelyekért
Nobel-díjat is kapott – bebizonyították, hogy a joghurtban található élő
kultúrák és az úgynevezett jó baktériumok megakadályozzák a bélben a toxikus
anyagok elszaporodását. A felfedezés után a joghurtfogyasztás Európa-szerte
nagyon népszerű lett. Legújabb
kutatások szerint az élő baktériumkultúrás táplálékok fogyasztásának
egészségügyi szerepe három csoportba osztható:
- gátló szerep (megakadályozza egyes betegségek kialakulásának kockázatát),
- tisztító szerep (megtisztít a toxikus anyagoktól),
- karbantartó szerep (egyensúlyban tartja a bélflórát).
A
rendszeres joghurtfogyasztás tehát karbantartja, „egyensúlyba hozza” az
emésztést, erősíti az immunrendszerünket és pl. koleszterinszint-csökkentő
diéta részeként, segíti annak sikerességét is.
Napjainkban
a nagyipari gyártás az, amely sajnos a joghurt legfontosabb és legegészségesebb
alkotóelemeit rombolja. Ha egy boltban kapható joghurt dobozán feltűnően hosszú
eltarthatósági időt tüntetnek fel, joggal gyanakodhatunk. Ha hűtés nélkül nem
púposodik fel a doboz, nem készülődik felrobbanni, akkor bizony több benne a
tartósítószer és a káros adalékanyag, mint az élő kultúra. Az ilyen joghurtban
magas hőkezeléssel elpusztították az élő joghurtkultúrát, és vele együtt minden
áldásos hatását is.
A
joghurt és a probiotikumok
Egy
kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs (probiotikumok), a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus
vesz részt. Tejsavat képeznek, megsavanyítják a tejet, másfelől pedig
megakadályozzák a tejben a káros baktériumok elszaporodását. Az így kialakult
joghurtkultúra 1 grammjában 10 millió élő baktériumot, többféle és jótékony
hatású mikroorganizmust tartalmaz. A joghurtban minden olyan tápanyag
megtalálható, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van.
- elsősorban segít egyensúlyban tartani a bélflórát, az emésztést
- csökkenti a májban a zsírlerakódást,
- gátolja a rákkeltő anyagok képződését,
- erősíti az immunrendszert,
- csökkenti a koleszterint,
- jó hatással van a vérnyomásra,
- erősíti az érfalat, meggátolja az érelmeszesedést, így hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.
Nemhiába,
hogy a Kaukázusban kiugróan magas életkort megélt emberek matuzsálemi korát a
gyakori joghurtfogyasztással magyarázzák.
Mik azok a probiotikumok?
A probiotikumok
olyan mikroorganizmusok (baktériumok vagy gombák), amelyek a szervezetbe jutva
az egészségre jótékony hatást gyakorolnak. A bélflóra emésztő és
immunfunkcióját erősítik, ezáltal ellenállóbbá teszik a szervezetet a
fertőzésekkel szemben.
A probiotikumok az állandó bélflóra helyreállítását
illetve fenntartását szolgáló jótékony hatású baktériumok, amelyek száma
folyamatosan csökken az egyoldalú táplálkozás, az antibiotikumok szedése és a
stressz következtében. Az egészséges bélflóra megőrzéséhez és helyreállításához
szükséges a hasznos bélbaktériumok pótlása, illetve prebiotikumokkal a szaporodásuk
elősegítése.
A prebiotikumok olyan, nem
emészthető táplálék összetevők, amelyek ellenállnak a gyomorban és a
vékonybélben lezajló emésztési folyamatoknak, így kémiailag változatlan
formában eljutnak a vastagbélbe, és ott képesek a szervezet számára előnyös
tulajdonságú mikroorganizmusok (probiotikumok) szaporodását elősegíteni. A
prebiotikumok kedvező környezetet teremtenek a vastagbélben a probiotikumok
szaporodásához. Ezzel párhuzamosan gátolják a káros baktériumok megtapadását és
elszaporodását a bélben. A prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin.
INULIN
Az inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező,
emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag, amely kedvezően befolyásolja a bél
baktériumflóráját. Sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan
enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Miközben az
ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő
jelentőségű. Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik - szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.
Az
étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés
gyakoriságát, ezzel a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának
lehetőségét megakadályozza. Az inulin tehát elősegíti az egészséges bélműködést
és kedvező hatást gyakorol az egészséget védő bélbaktériumokra. Az egészséges
bélflóra hozzájárul a szervezet védekezőképességének megfelelő működéséhez.
Az inulin élettani hatását az alábbiak szerint
fejti ki:
- javítja az emésztőrendszer működését
- pozitívan befolyásolja a bél pH értékét
- segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
- szabályozza a cukoranyagcserét
- nem növeli a vércukorszintet, természetes cukorpótló, nem szükséges inzulin a lebontásához
- szerepe lehet a vastagbélrák megelőzésében
- jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén.
Az inulin tehát számos jótékony hatással bír,
természetes cukorpótló és zsírbontó hatása révén egyre szélesebb körben
alkalmazzák. Ennek megfelelően használata javasolt:
- cukorbetegeknek
- magas koleszterinszint esetén
- dietázóknak
- fogyókúrázóknak
- aktív sportolóknak
- antibiotikumos kezelések alkalmával
- gyomor vagy bélprobléma megléte esetén
- szív – és érrendszeri betegségek esetében.
ÖSSZEGZÉS
Mit
nyerhetünk a bélflóra helyreállításával? Elsősorban azt, hogy e hasznos
baktériumok – a mi érdekünkben is – végezhetik természet rendelte feladatukat,
és létükért cserébe segítenek megelőzni számos emésztőrendszerből induló
betegség (gyulladás, daganat, allergia) kialakulását. Szabályozzák a
bélműködést, rendezik a székletet, számos létfontosságú vitamint termelnek,
erősítik immunrendszerünket, segítenek az ideális testsúly elérésében és
megőrzésében. Hasznos bélflóránk erősítésével duplán nyerhetünk: nemcsak
emésztésünk válik szabályosabbá, de – immunrendszerünk erősödése révén – álló-
és ellenálló-képességünk is nagyobb lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése